HORECA EXPO portalik24 750x150 px

Mobilne Planetarium UFOLUDKI

baner 750x110

Kulinarne inspiracje na Dzień Buraka

Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki. Buraki – ich podstawowy składnik – to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, czasem niestety niedoceniane jak należy. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu.

Buraczkowe pole, czyli 5 smakołyków idealnych na Dzień Buraka Pyszny, wyrazisty, wszechstronny. Burak, bo o nim mowa, to niezwykle ciekawe warzywo, o znacznie szerszym zastosowaniu w menu niż tylko w formie dobrze znanej nam surówki z chrzanem. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu.

Okazji do świętowania nigdy dość, szczególnie jeśli małe celebracje nierozerwalnie łączą się z przepysznymi smakołykami. Przypadający na 24 listopada Dzień Buraka może stać się idealną szansą na smakowitą odskocznię od codzienności. Puśćmy zatem wodze kulinarnej fantazji i pokuśmy się o przygotowanie apetycznych potraw z aromatycznym i zdrowym warzywem w roli głównej.

#1: Buraczany krem

Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki. Szybszym w przygotowaniu i bardziej nowoczesnym odpowiednikiem tych niezapomnianych smaków jest buraczana zupa krem. Upieczone wcześniej, obrane i pokrojone w kostkę buraki wystarczy ugotować w warzywnym bulionie wraz ze wzbogacającym smak kremu jabłkiem i bardzo jesiennym fenkułem. – Dobrym uzupełnieniem do kremowej zupy będzie kromka delikatnego pieczywa chrupkiego np. z dodatkiem sezamu – radzi Wiktor Kowalski z Dan Cake. – To doskonała, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.

fot. materiały praswe

#2: Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

Buraki doskonale sprawdzą się w roli dodatku śniadaniowego. Szczególnie jeśli posłużą za bazę pysznego, kremowego hummusu. Jego wyrazisty kolor na pewno pobudzi nasz apetyt o poranku i dostarczy dużo energii. – Kluczowym składnikiem sycących tostów jest oczywiście chleb. Nasz nowy American Toast XXL, tak w wersji pszennej, jak i pełnoziarnistej, pozwoli na przygotowanie smakowitych, chrupiących tostów dla całej rodziny. – mówi ekspert firmy Dan Cake.- Dzięki większej niż w tradycyjnym chlebie kromce, która dodatkowo nie przesiąka od wilgotnych dodatków, przygotujemy sycącą przekąskę. –dodaje ekspert Dan Cake.


 

Składniki na 4 porcje:

• Chleb tostowy pszenny XXL (np. Dan Cake) –4 kromki

• czerwone buraki - 2 średnie sztuki

• biała ciecierzyca z puszki – 250 g

• czosnek – 1 ząbek

• sok z cytryny – 1 łyżka

• oliwa z oliwek – 2 łyżki

• tymianek suszony – 1 łyżeczka

• sól i pieprz do smaku

• kapary marynowane–1 łyżka

• jajka – 4 sztuki

Przygotowanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę, i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. materiały prasowe


#3: Wegetariańskie klopsiki z buraczków

materiały prasoweObiadowe oblicze buraka pod postacią sałatki czy barszczu to zaledwie wstęp do obszernego rozdziału domowej kuchni. Prostym i oryginalnym daniem są klopsiki z buraka, smażone na wzór tradycyjnych mielonych.

Wykorzystujemy utarte na grubym oczku ugotowane warzywa, które łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem, ziarnami słonecznika, cebulą, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami.

Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i gotowe.

 

 

 

 

#4: Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Burak to także świetna baza do wytrawnych przekąsek. Przykład? Konfitura ze smażonych na maśle drobno utartych buraczków, z imbirem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz octem jabłkowym i płatkami migdałów. Treściwym dodatkiem do tej buraczanej konfitury będą filety śledziowe, których intensywny smak przełamie odrobina łagodnego twarożku. Tak skomponowane dodatki układamy na pieczywie chrupkim lub mięciutkim chlebie tostowym i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

fot.materiały prasowe Dan Cake

#5: Wykwintne carpaccio buraka

Popularną przekąską jest także carpaccio z buraka, którego kolor do złudzenia przypomina oryginalny składnik przekąski o włoskim rodowodzie – mięso wołowe. Carpaccio z buraka sprawdzi się doskonale jako przystawka lub lekka lunchowa przekąska w ciągu dnia. Najlepszymi dodatkami do pieczonego lub gotowanego buraka, podanego w formiecarpaccio, są pikantne listki rukoli, prażone ziarna dyni, ser feta oraz oliwa z oliwek. To przepyszna, niskokaloryczna, zdrowa i gotowa do podania w zaledwie kilka chwil potrawa

Bez tytułu

 

Google+