HORECA EXPO portalik24 750x150 px

Mobilne Planetarium UFOLUDKI

baner 750x110

Karnawałowe przepisy – szybko, oryginalnie i smacznie!

Karnawałowe przepisy z Kiszką Ziemniaczaną – szybko, oryginalnie i smacznie!

Tradycyjna, oryginalna receptura i pyszny smak. Oto cechy wyróżniające regionalny przysmak – Kiszkę Ziemniaczaną firmy Gzella. Produkt ten idealnie sprawdzi się w karnawałowym menu, ponieważ można go przyrządzić na wiele sposobów. W piekarniku, na patelni czy w garnuszku zawsze smak jest wyśmienity. Oto kilka nietuzinkowych propozycji, które zaskoczą twoich gości.

Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.

- pieczarki portobello 10 dużych sztuk

- cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki

- żółty ser starty na tarce ½ szklanki

- papryczka chili posiekana 1 sztuka

- tymianek 2 łyżki

- natka pietruszki ½ szklanki

- pieprz czarny i sól do smaku

- rukola

Wykonanie:

Z Kiszki zdjąć osłonkę i rozgniatać ją widelcem, dodać startą cukinię odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Farszem napełnić kapelusze portobello. Zapiekać w piekarniku przez 40 minut nagrzanym do 180°C. Podawać na ciepło ze świeżą rukolą lub ulubionym sosem.

1 Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią

 

Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą

Składniki:

- Kiszki Ziemniaczana Gzella 3 szt.

- świeże lub mrożone kurki 200 g

- mozzarella 100 g

- cebula 1 szt.

- czosnek 1 ząbek

- masło 1 łyżka

- świeży koperek 1 pęczek

- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Wyjąc Kiszkę z flaka i uformować z niej równe, okrągłe placki. Wyścielić blachę i nastawić piekarnik na 180 stopni. Podsmażyć kurki na maśle, dorzucić cebulę i czosnek. Kilka minut poddusić, doprawić solą i pieprzem. Na placki nałożyć farsz, a następnie mozzarellę pokrojoną na cienkie plastry. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Całość posypać koperkiem i gotowe.

2 Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą

 

Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.

- rozmaryn 4 gałązki

- boczek wędzony w plastrach 300 g

Do podania sos chrzanowy:

- gęsty jogurt 3 łyżki

- gęsta śmietana 2 łyżki

- tarty chrzan 1 łyżka

- sok z cytryny 1 łyżka

- sól, cukier i pieprz do smaku

Do podania (opcjonalnie): gałązki pomidorów koktajlowych zapieczone razem z roladkami.

Wykonanie:

Zdjąć osłonki z Kiszki i pokroić farsz na 2 cm kawałki. Każdy z nich owinąć plastrem boczku o szerokości ok. 3 cm. Całość spiąć wykałaczką, a w środek kiszki wcisnąć małą gałązkę rozmarynu. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 min. W między czasie wymieszać wszystkie składniki do sosu chrzanowego i podawać z nim upieczone rol

3 Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku

 

Google+