Karnawałowe przepisy z Kiszką Ziemniaczaną – szybko, oryginalnie i smacznie!
Tradycyjna, oryginalna receptura i pyszny smak. Oto cechy wyróżniające regionalny przysmak – Kiszkę Ziemniaczaną firmy Gzella. Produkt ten idealnie sprawdzi się w karnawałowym menu, ponieważ można go przyrządzić na wiele sposobów. W piekarniku, na patelni czy w garnuszku zawsze smak jest wyśmienity. Oto kilka nietuzinkowych propozycji, które zaskoczą twoich gości.
Portobello nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i cukinią
Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.
- pieczarki portobello 10 dużych sztuk
- cukinia starta na grubej tarce 2 szklanki
- żółty ser starty na tarce ½ szklanki
- papryczka chili posiekana 1 sztuka
- tymianek 2 łyżki
- natka pietruszki ½ szklanki
- pieprz czarny i sól do smaku
- rukola
Wykonanie:
Z Kiszki zdjąć osłonkę i rozgniatać ją widelcem, dodać startą cukinię odciśniętą z wody, posiekane ogonki pieczarek, chili, żółty ser i posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Farszem napełnić kapelusze portobello. Zapiekać w piekarniku przez 40 minut nagrzanym do 180°C. Podawać na ciepło ze świeżą rukolą lub ulubionym sosem.
Placki z Kiszki Ziemniaczanej z kurkami i mozzarellą
Składniki:
- Kiszki Ziemniaczana Gzella 3 szt.
- świeże lub mrożone kurki 200 g
- mozzarella 100 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- masło 1 łyżka
- świeży koperek 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wyjąc Kiszkę z flaka i uformować z niej równe, okrągłe placki. Wyścielić blachę i nastawić piekarnik na 180 stopni. Podsmażyć kurki na maśle, dorzucić cebulę i czosnek. Kilka minut poddusić, doprawić solą i pieprzem. Na placki nałożyć farsz, a następnie mozzarellę pokrojoną na cienkie plastry. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Całość posypać koperkiem i gotowe.
Kiszka Ziemniaczana z rozmarynem w chrupiącym boczku
Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana Gzella 1 opak.
- rozmaryn 4 gałązki
- boczek wędzony w plastrach 300 g
Do podania sos chrzanowy:
- gęsty jogurt 3 łyżki
- gęsta śmietana 2 łyżki
- tarty chrzan 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól, cukier i pieprz do smaku
Do podania (opcjonalnie): gałązki pomidorów koktajlowych zapieczone razem z roladkami.
Wykonanie:
Zdjąć osłonki z Kiszki i pokroić farsz na 2 cm kawałki. Każdy z nich owinąć plastrem boczku o szerokości ok. 3 cm. Całość spiąć wykałaczką, a w środek kiszki wcisnąć małą gałązkę rozmarynu. Zapiekać w piekarniku w 180°C przez 15 min. W między czasie wymieszać wszystkie składniki do sosu chrzanowego i podawać z nim upieczone rol
OGLĄDAJ NAS NA TELEFONIE I TABLECIE - ZOBACZ JAK PROSTE JEST DODAWANIE I PRZEGLĄDANIE OGŁOSZEŃ na portalik24.pl
Copyrights. All rights reserved portalik24.pl