W Wielką Sobotę 31.03.2018, w przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia poprzedzający święto Zmartwychwstania Pańskiego, w całej Polsce rytualnie święcono pokarmy przeznaczone na stół wielkanocny. Święconka, w niektórych regionach Polski Święcone, oznacza również uroczyste śniadanie wielkanocne. Zwyczaj ten ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą czasów pogańskich.
Zgodnie z tradycją błogosławieństwo żywności sięga VII wieku, a z chlebem i jajkami odnotowane zostało w XII wieku. Przyjęcie w Polsce tego obrzędu potwierdzają źródła z przełomu XIII i XIV wieku świadczące o wpływach rzymsko – germańskich i czeskich na naszych ziemiach.
Jakkolwiek Polacy przyzwyczajeni są do błogosławienia potraw wewnątrz kościoła, to jednak obecnie w wielu miejscowościach święcenie koszyczków z przynoszoną żywnością odbywa się również przed świątynią, gdzie na wystawionych stołach na czas obrzędu wierni pozostawiają koszyki.
Nie wszyscy jednak wierni święcili dzisiaj pokarmy tradycyjnie w swoich parafiach. Spora grupa mieszkańców Dziwiszowa uczestniczyła w błogosławieństwie koszyczków w popularnej w naszym regionie restauracji „Chatka Niedźwiadka". Czyżby Kościół, rozumiejąc potrzeby swoich parafian, wychodził naprzeciw ich oczekiwaniom, podążając z duchem czasu łączył tradycję z nowoczesnością? Na pewno błogosławieństwo poza parafią miało swój urok, co z przyjemnością podkreślali parafianie z Dziwiszowa mieszkający nieopodal miejsca dzisiejszego spotkania.
OGLĄDAJ NAS NA TELEFONIE I TABLECIE - ZOBACZ JAK PROSTE JEST DODAWANIE I PRZEGLĄDANIE OGŁOSZEŃ na portalik24.pl
Copyrights. All rights reserved portalik24.pl