Drugiego dnia kalendarzowej wiosny drzwi Zespołu Szkół Przyrodniczo-Usługowych i Bursy Szkolnej ponownie otworzyły się dla uczniów szkół podstawowych, tym razem dla 7-klasistów oraz 3 klasy gimnazjum ze Szkoły Podstawowej nr 15 w Jeleniej Górze. W pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „ Gotuję, bo lubię".
- Nasi goście pragną kontynuować naukę w szkole o profilu gastronomicznym, dlatego zagościli w naszych progach, aby zdobyć pierwsze doświadczenia w gotowaniu – mówi Elżbieta Owczarek, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. Samodzielne wykonanie potraw było to uczniów nie lada wyzwaniem. Pomocnymi wskazówkami służyła im Ewa Tkacz, również nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. Powstały dania, których z pewnością nie powstydziłby się profesjonalny kucharz.
Uczestnicy warsztatów przygotowali między innymi: trzy rodzaje pizzy, danie obiadowe – nuggetsy z kurczaka z frytkami pieczonymi beztłuszczowo oraz surówką z marchwi i jabłka, mini ciasteczka czekoladowe brownie i przepyszne naleśniki z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową. Punktem kulminacyjnym warsztatów była wspólna degustacja potraw.
- Warsztaty były bardzo ciekawe, mogłem po raz pierwszy uczestniczyć w zajęciach w prawdziwej pracowni gastronomicznej – mówił podekscytowany Janek Reizer. - Panie prowadzące zajęcia wprowadziły nas w tajniki gastronomii i chętnie nam doradzały, co i jak mamy wykonać. Chętnie wrócę po raz kolejny do tej szkoły.
Nabywanie umiejętności w praktyce to najbardziej efektywny sposób nauki. Uczestnikom warsztatów dopisywały dobre humory i pozytywne emocje. Dziękujemy za wspólne doświadczenia. Do zobaczenia w progach naszej szkoły.
Foto: ZSPUiBS
OGLĄDAJ NAS NA TELEFONIE I TABLECIE - ZOBACZ JAK PROSTE JEST DODAWANIE I PRZEGLĄDANIE OGŁOSZEŃ na portalik24.pl
Copyrights. All rights reserved portalik24.pl