W ostatnich dniach listopada w HOREGAS koło Trutnova odbyły się trzydniowe warsztaty kulinarne w ramach projektu: „WYZWANIA GASTRONOMII NA POLSKO-CZESKIM POGRANICZU" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy INTERREG V-A Republika Czeska-Polska 2014-2020.
Jak mówi Prezess KARR Hubert Papaj – były to bardzo ciekawe i intensywne warsztaty pod kierownictwem Andrey Pichovej, ich tematem było ciasto parzone (ciasto ptysiowe) w wersji tradycyjnej i nowoczesnej".
Po udanym pieczeniu, rozpoczęła się wspólna degustacja. Kolejnego dnia po śniadaniu w hotelu (dla polskiej grupy), zorganizowano wyjście do cukierni, gdzie odbyły się warsztaty cukiernicze z degustacją, pod kierownictwem Andrei Pichovej – ich tematem były „Wyroby modelowane – dekorowanie z pasty migdałowej, dekorowanie kwiatkowe Cupcake (babeczki)".
Po obiedzie, uczestnicy warsztatów wyjechali do Miletína gdzie odbyło się zwiedzanie firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o. z możliwością zwinięcia własnej rurki (tradycyjny produkt cukierniczy z kruchego opłatka).
W Środę 30. 11. 2022 po śniadaniu, wykwaterowaniu i wyjściu z hotelu do szkoły, nastąpił wyjazd do Janských Lázní. Tam trwało zwiedzanie Ścieżki koronami drzew– czeska i polska grupa transport autobusem.
Po powrocie do Trutnova i obiedzie, polska grupa udała się w podróż powrotną do Jeleniej Góry. Były to ostatnie warsztaty w Czechach. Przed nami ostatnie warsztaty w Polsce 7-9.12.2022r.
OGLĄDAJ NAS NA TELEFONIE I TABLECIE - ZOBACZ JAK PROSTE JEST DODAWANIE I PRZEGLĄDANIE OGŁOSZEŃ na portalik24.pl
Copyrights. All rights reserved portalik24.pl